2010. január 18., hétfő

Lavina jeladó teszt - Melyik a legjobb ?

Hétvégén a Schneeberg-re voltunk hivatalosak egy lavina jeladós bemutatóra - tanfolyamra, amelyet a Granit Design szervezett. Az eseményen több jeladót volt alkalmunk kipróbálni, ill. csináltunk egy olyan tesztet, amivel a Deutsche Alpenverein, azaz a Német Hegymászó Szövetség is teszteli ezeket a készülékeket.
A tesztben részt vett jeladók:
  • Ortovox S1
  • Ortovox F1
  • Pieps DSP
  • Pieps Freeride
  • Pieps iProbe (detektoros lavinaszonda)
  • Pieps 457 (analóg)
  • Mammut Pulse
  • Mamut Barryvox
  • BCA Tracker
Az eredmény nagyjából az Ortovox S1, a Pieps DSP és a Mammut Pulse győzelmét hozta. Ezek a három antennás készülékek vették legmesszebbről a jelet különböző antennaállások mellett. Nagy csalódás volt a BCA Tracker, ami egy két antennás darab, de igazából nem hozott jobb eredményeket, mint az egy antennás Pieps Freeride.

Az DAV tesztjét túl technokratának éreztük, mert itt pusztán a készülékek paramétereit vizsgálgattuk, ahol tényleg bebizonyosodott, hogy a három antenna nélkül nem élet az élet. Azonban amikor a délutáni keresgélős játékban bevetettük az emberi leleményességet, már nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen a hagyományos pittyegős analóg készülékekkel, az egyszerű, de nagyszerű Pieps Freeride-dal nagyjából hasonló keresési időket tudtunk produkálni, mint a hi-tec Pieps DSP-vel és az Ortovox S1-gyel.

Számomra az volt a tanulság, hogy egy komolyabb lavina jeladós tanfolyam után az ember képes lehet bármilyen készülékkel hatékonyan keresgélni. A régi analóg készülékeket - főleg amelyiken van LED-es kijelző is - semmiképpen nem küldeném nyugdíjba, ugyanis ezekkel sem sokkal lassabb a keresés, ha az ember ért a kezeléséhez !

Egy ellenérvet találtam a modern digitális készülékek ellen... az egyik Pieps Freeride szoftverhibás volt... hmmm... És egyszer csak, "menet közben lett rosszul". Ez nem megnyugtató, hiszen a hó alatt betemetve, nem tudom reboot-olni. Főleg, ha észre sem veszem, hogy baj van. Állítólag a Pieps Freeride-ok első szériája volt szoftverhibás, de ezeket visszahívta a cég.

Visszatérve a 3 antennás készülékekhez, megvizsgáltuk azt is, amikor az eltemetett nem közvetlenül a földfelszín környékén helyezkedett el, hanem 3m-re tőle. Ugye egy lavinabaleset során ilyen bármikor előfordulhat. Itt domborítottak a csúcskészülékek.
A flux-vonalak elhelyezkedése miatt az egy ill. két antennás készülékek két minimumpontot érzékeltek, míg a három antennások csak egyet, ami tényleg az eltemetett készülék felett volt. Az egy és két antennás készülékeknél a két minimumpont között félúton volt az eltemetett készülék.
A Pieps cég nagyszerű találmánya a detektoros lavinaszonda az iProbe volt a megoldás a problémára, ugyanis ezzel megbökdösve a havat könnyen be lehetett azonosítani az áldozat hollétét a hó alatt.

A DAV ajánlása szerint több áldozat esetén azt kezdjük el kiásni előbb, aki a legközelebb fekszik a hófelszín alatt. Egy 3-4m mélyen fekvő ember kiásásához akár 1-2 óra is kellhet, míg egy 40-50cm mélyen fekvőt percek alatt ki lehet szedni a hó fogságából. Remélem soha senkinek nem kell döntést hoznia ilyen esetben !

Hogy mi volt a konklúzió... nehéz összegezni. Sok jó készüléket láttunk. Nekem személy szerint az Ortovox S1 és a Pieps DSP volt a legszimpatikusabb. De úgy érzem a Pieps Freeride kiegészítve egy Pieps iProbe-bal nagyon keményen fel tudja venni a versenyt a nagyokkal. A régi LED-es analóg készülékek is hatékonyak szakavatott kezekben.

Leginkább az a véleményem, hogy valamilyen lavina jeladó készüléket mindenképpen vigyen magával az, aki havas túrára indul, legyen az akár sítúra, akár gyalogtúra. És ami nagyon fontos, a túra előtt profira kell gyakorolni a készülékek használatát, mert a helyszínen nem lesz idő arra, hogy ott fejtse meg az ember az eszköz működését. Mindenképpen legyen a túrafelszerelésben masszív hólapát és lavinaszonda. Én a magam részéről a fémfejes lapátokat preferálom, mert a műanyagokat nem tartom elegendően erősnek ahhoz, hogy egy jeges, összetömörödött lavinát azzal bontsak szét.
Nagyon tetszett a Pieps iProbe, ha valaki rászánja azt a 120-140€-t, az jó beruházást csinál. Persze reméljük sohasem lesz élesben szüksége rá !

Ha kérdésed van a lavina eszközökkel kapcsolatban, nyugodtan keress meg, nagyon szívesen válaszolok !

5 megjegyzés:

  1. Szia

    Most tervezem hogy veszek probe ot, szerinted érdemes iProbe ot vennni, több mint 2x áron egy normálhoz képest, nem hiszem hogy ez egy olyan dolog amit sűrűn cserél ember. Te mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ha mélyen van eltemetve egy lavinaáldozat, akkor egy detektorral és egy iProbe-bal nagyon hatékonyan meg lehet keresni. Ha van rá pénzed, akkor érdemes megvenni. És persze reménykedni, hogy sohasem lesz rá szükséged... Valamilyen szonda mindenképpen kell, az biztos, nélküle nagyon nehéz pontosan behatárolni az áldozatot, főleg, ha 1 méternél mélyebben van. Ilyenkor fontos a pontos helymeghatározás, mert nem lesz idő óriási méretű gödröt ásni.

    VálaszTörlés
  3. Üdv! Mi a véleményed a RECCO lavina jeladó rendszerről? Használtan vettem egy viharkabátot, azt szeretném tudni hogyan lehet megállapítani, hogy még működik-e? Arra gondolok ha esetleg magas hőfokon mosta akkor tönkre mehetett ?

    VálaszTörlés
  4. https://sielok.hu/kerdes/recco-jelado/

    VálaszTörlés