2010. augusztus 16., hétfő

Dent de Jaman - Ace of Spades


Évivel találtunk egy nagyon szép kis hegycsúcsot a Genfi-tó felett, a Dent de Jaman-t. A hegyecske az 1872m-es magasságával nem túl nagy, Wallis közelében a hegyóriások tövében nem is túl neves, ám a tökéletes minőségű mészkőfalakon Yves és Claude Remy testvérpáros egyik nagyon szép útja fut. Ez az egyik indok, amiért erre esett a választás, a másik pedig, hogy az útból gyönyörű rálátás nyílik a Genfi-tóra. Az út neve Ace of Spades, nehézsége 6b (VII).





Les Avents felett húzódik a Col de Jaman nyereg, az itt található hegyi fogadó parkolójában hagytuk autónkat. Innen a Jaman Station vasútállomás felé vettük az irányt egy nagyon jó minőségű úton. Fél órányi séta után egy törmelékes ösvényt találtunk a sziklafal irányába vezetni. Ezen hősiesen felverekedtük magunkat, majd a fal aljában megkopott ACE felirat és egy rozsdás oszlop jelölte, hogy itt indul Remy-ék 1980-ban nyitott Ace of Spades útja. A francia testvérpáros nagy Motörhead rajongó lehet, mert több ezen zenekarral összefüggésben levő útjuk létezik. :-)


Az út jól nittelt, leginkább alpesi sportútnak nevezném. Ha valaki saját köztesekkel akarja mászni, azt is meg lehet tenni, mert rengeteg jó ék, friend és kötélgyűrű-hely van benne.

Az első kötélhossz 4c (IV+/V-) nehézségű. Az elején kis párkányokra kell felmászni, majd nagyjából 18-20m mászás után érünk egy áthajlós párkányhoz, amin azonban óriási peremes fogások találhatóak. Ezen könnyedén fel lehet tornázni magunkat és innen már csak néhány méterre található a nittelt stand.

A második kötélhossz 4a (IV) nehézségű. Az első néhány mozdulat tökéletesen legömbölyödött sziklákon visz, majd néhány méter után egy füves törmelékes platón találjuk magunkat. Innen el kell sétálni a jól látható standhoz. A kötélhossz kb. 17m hosszú.

A harmadik kötélhosszban található a kulcshely. A standtól balra felfelé kell elindulni, majd a biztosító ember felett 2m-rel kell eltraverzálni jobbra egy nagy áthajlás alatt kb. V-ös nehézségű mozdulatokkal. A traverz több, mint jól biztosított. Kb. 5-6m oldalazás után kezdődik az érdekes rész. Egy pocakot kell átmászni 6b-ért (VII), ám ha valaki kevésnek érzi magát hozzá, akkor van A0 lehetőség, amit a kalauz 5a-ra (V+) értékel. A pocak felett, egy kőtömb tövében azonban van egy viszonylag jó fogás, ill. a kőtömbön is van egy jól megfogható perem. Innen a jobb lábbal fel kell lépni a pocak egyik kitüremkedésére, majd egy lendületes felállással el lehet kapni a balra fent levő kőtömb tetejét. Ha ez megvan, akkor tulajdonképpen meg is vagyunk a nehezével. Mindezen kunszt kb. 2,5 - 3m hosszú és nagyon jól biztosítható.

Innen kb. 5-6m-re található a következő stand.

A negyedik kötélhossz egy gyönyörű 20m-es sarokbevágás 5a-ért (V+). Amikor nem látunk magunk felett több nittet, 2-3m-t el kell traverzálni balra és egy borda mögött elő fog bukkanni a stand.

Az ötödik, utolsó kötélhossz nagyon szép sarokbevágás és táblamászás szintén 5a-ért (V+). Az első néhány nittet nem nagyon lehet látni, mert a hossz eleje kissé füves és a fűcsomók között rejtőznek a kis acéllemezkék. Itt friend-del tökéletesen meg lehet oldani a biztosítást, mert a bevágás mentén végigfut egy nagyon jó minőségű repedés. A stand alatt kb. 10m-rel az addig reibungos tábla hirtelen meredekebbé válik és innen gyönyörű táblamászással lehet továbbhaladni.

Aztán egyszer csak, egy kiugró kőszikla mögül láthatóvá válik az utolsó stand. Innen sajnos életveszélyes felmenni a csúcsig, mert törmelékes, füves, biztosíthatatlan terepen lehetne csak mászni (nem gyalogolni!). A kalauz is az ereszkedést javasolja, úgyhogy megfogadtuk a Remy Brothers tanácsát és négy standolásból visszaereszkedtünk a fal aljába.

Hely neve: Les Avents (Montreux felett, Waadt kantonban)
Hegy neve: Dent de Jaman
Parkolóhely: Col de Jaman

Út neve: Ace of Spades (1980 Yves & Claude Remy; felújítva: 2000)
Út nehézsége: 6b (VII) vagy 5a A0 (V+ A0)
Út hossza: 120m, 5 kötélhossz
Lejövet: Ereszkedőpálya

Szükséges felszerelés:
- 60m egészkötél
- 2db kötélgyűrű
- 10db 20cm expressz
- sisak (!)

Fotók »

És ha valaki nem tudja, mi is az az Ace of Spades, annak egy kis ízelítő belőle:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése