2010. augusztus 23., hétfő

Egy magashegyi mászóút születése: Babazsúr (5b)

2010. augusztus 21-én, kislányom 2. születésnapján vágtunk neki a francia Ailefroide felett emelkedő Palavar hegycsúcson futó Dadyle út megmászásának. Későn indultunk el és csak dél körül értünk a fal aljába. Az út 8 kötélhosszas, 300m hosszú és saját köztesekkel biztosítható tradicionális sziklamászó útvonal.

A megtalálás nem okozott különösebb gondot, a kalauzban jól értelmezhető térkép volt hozzá. Az első kötélhossz 5b (VI-) nehézségű, ezt Zoli vállalta be. Gyönyörű reibungos gránittábla, három egymástól kb. 10m-re elhelyezkedő hosszanti bevágással. A jobb oldaliban indult el és úgy 10-15m után sikerült egy köztest elhelyezni. Utána egy haránt traverz következett balra felfelé, a következő bevágáshoz. Ennek az aljában is sikerült elhelyezni egy éket, majd kicsi felfelé mászás következett. Innen valahogy egyre kompaktabbá vált a kőzet és elfogytak a köztesrakási lehetőségek. A bevágás tetején még sikerült berakni egy aprócska éket a lélek megnyugtatására, de semmi többet.

Nem baj, a standhely már nincs messze a kalauz szerint. Legalábbis ekkor még ezt gondoltuk. Zolink hamarosan meg is érkezett erre a helyre, azonban a szikla annyira kompakt volt, hogy legfeljebb szögelni lehetett volna. Ehhez való eszközök azonban nem álltak rendelkezésünkre akkor és ott, így kénytelen volt továbbmászni a harmadik bevágáshoz, ahol jó hosszanti repedést véltünk felfedezni.

Így is lett. A 60m-es kötelet közel E1 hangra kifeszítve és behangolva sikerült elérni a bevágást és sikerült egy viszonylag komfortos standhelyet kialakítani is benne.

Ezután jöttünk Győzővel szimultánban másodmászva. Mivel a 60m-es haránt traverzes hosszban csekély mennyiségű eszköz volt elhelyezve, – kicsit homokköves mászóstílust idézve – ezért nekünk sem volt kevésbe izgalmas a feljutás.
A következő kötélhossz már abszolút nem a Dadyle útvonal volt. Mivel az eredeti utat biztosíthatatlan, ráadásul nagyon füves útnak véltük felfedezni, ezért úgy döntöttünk, hogy önállóan jutunk fel, teljesen új vonalvezetést követve.

Szóval a második kötélhossz a bevágást követte egy jól beazonosítható párkányig. Ezen balra eltraverzáltam egy fenyőfáig, majd itt lestandoltam. Ez egy kb. III-as nehézségű, nagyon könnyű mászás volt.

A harmadik kötélhosszt megint csak én másztam előre. Az eleje egy jobb-haránt „lépcsőház” volt, majd egy függőleges felszökés és egy jobb traverz után következett a kunszt. Itt kicsit kellemetlen volt, mert jó 10m-re volt az utolsó köztes és innen kellett egy kb. 5-6m-es 5a kunszttal feljebb mászni egy, az alján kicsit áthajlós sarokbevágásban. A bevágás után egy rövidke borda tetején találtam kiváló standhelyet, ahova ékelni és friend-et elhelyezni is tudtam.

Ekkor egy jó 80m magas tábla aljában voltunk. Innen Győző mászott előre egy 4b nehézségű kötélhosszt és egy nagyszerű bevágásban talált jó standhelyet. Az 5. kötélhossz a Zolié lett. Folytatnia kellett a mászást az egyre meredekebb bevágásban (4c), majd két bokrot balra kerülve egy nagyon kényelmes standhelyet talált.

Felettünk kb. 10m-rel egy ereszkedőstand helyezkedett el. Ennek örültünk, mert legalább eddig már tudtuk, hogyan kell lejutnunk. A következő kötélhossz 4c nehézségűnek írta a kalauz, hiszen itt csatlakoztunk be a Sueur de boucs (5b) útba. A nitteket követni nem okozott különösebb nehézséget. Egy meredek rámpán kellett felmászni, de a kötélhossz vége szinte már-már csúnyának volt mondható az eddigiekhez képest, mert füves, földes, poros szakaszokat kellett kimászni. A stand tökéletes két nittes stand volt.

Az ezt követő hosszt Győző mászta előre. Az eleje nem különösebben bonyolult, igazából a standhoz kimászást adja a kalauz 5b-ért, egyhangúlag leminősítenénk a nehézségét kb. 4b-re.

Az utolsó előtti hossz egy szép táblamászással kezdődik, amit a kalauz szintén 5b-ért ad, szerintem kicsit könnyebb ez, de ha a kalauz ezt mondja, akkor ennyi. A hatalmas lépések, hatalmas fogások és a nitt-dömping kifejezetten kellemessé teszi a mászást. A balra-felfelé harántolás egy sarokban fejeződik be, innen megint egy ronda, füves néhány méteren keresztül az út.

Az utolsó kötélhossz érthetetlen módon megint 5b, igazából először szólóban akartuk kimászni. Szerintem maximum 4a-4b, egyetlen nagyobb fellépés van benne, ami szerintem megint csak nincs 5b nehézségű. Tökéletes nittelés és a befejező szakasz egy gyönyörű reibungtábla. Az út végén ereszkedőstand található karikával, úgyhogy a csúcsfotó után innen meg is kezdtük az ereszkedést.

Lejövet

Mindenképpen minimum 2x60m kötélre van szükség. Az első ereszkedőpálya egy bevágásban jön le. A 2x60m kötél csak a bevágás aljáig ér le, innen, a nyomokból ítélve, mindenki szólózni szokta a következő 15-20m-t. Nem nehéz a lemenet a következő standig, de óvatosan kell lépkedni, mert sok mozgó kő van, némelyik egészen nagy.

A második szakasz ott ért véget, ahol kimásztunk a Seuer de boucs-ba. Mint a többi, ez is két nittes, karikás stand.

Ezután – a falnak háttal állva – a lent látható bokrokat balról kell kikerülni és a következő standot egy tábla kellős közepén találjuk.

Innen nagyjából függőlegesen kell ereszkedni a fal aljáig és mindig az orrunk előtt fogjuk találni az éppen aktuális ereszkedőstandot.

Az út paraméterei

Név: Babazsúr
Nehézség: 5b
Hossz: 350m
Típus: tradicionális magashegyi sziklamászó út
Beszállás: 1700m

Minimális felszerelés

2x60m félkötél vagy ikerkötél
éksor
3db #1 - #2 - #3 friend
4-5db 120cm heveder (dyneema nagyon jól használható)
10db expressz
(Tricam-eket nagyon jól tudtuk használni)

2010. augusztus 16., hétfő

Dent de Jaman - Ace of Spades


Évivel találtunk egy nagyon szép kis hegycsúcsot a Genfi-tó felett, a Dent de Jaman-t. A hegyecske az 1872m-es magasságával nem túl nagy, Wallis közelében a hegyóriások tövében nem is túl neves, ám a tökéletes minőségű mészkőfalakon Yves és Claude Remy testvérpáros egyik nagyon szép útja fut. Ez az egyik indok, amiért erre esett a választás, a másik pedig, hogy az útból gyönyörű rálátás nyílik a Genfi-tóra. Az út neve Ace of Spades, nehézsége 6b (VII).





Les Avents felett húzódik a Col de Jaman nyereg, az itt található hegyi fogadó parkolójában hagytuk autónkat. Innen a Jaman Station vasútállomás felé vettük az irányt egy nagyon jó minőségű úton. Fél órányi séta után egy törmelékes ösvényt találtunk a sziklafal irányába vezetni. Ezen hősiesen felverekedtük magunkat, majd a fal aljában megkopott ACE felirat és egy rozsdás oszlop jelölte, hogy itt indul Remy-ék 1980-ban nyitott Ace of Spades útja. A francia testvérpáros nagy Motörhead rajongó lehet, mert több ezen zenekarral összefüggésben levő útjuk létezik. :-)


Az út jól nittelt, leginkább alpesi sportútnak nevezném. Ha valaki saját köztesekkel akarja mászni, azt is meg lehet tenni, mert rengeteg jó ék, friend és kötélgyűrű-hely van benne.

Az első kötélhossz 4c (IV+/V-) nehézségű. Az elején kis párkányokra kell felmászni, majd nagyjából 18-20m mászás után érünk egy áthajlós párkányhoz, amin azonban óriási peremes fogások találhatóak. Ezen könnyedén fel lehet tornázni magunkat és innen már csak néhány méterre található a nittelt stand.

A második kötélhossz 4a (IV) nehézségű. Az első néhány mozdulat tökéletesen legömbölyödött sziklákon visz, majd néhány méter után egy füves törmelékes platón találjuk magunkat. Innen el kell sétálni a jól látható standhoz. A kötélhossz kb. 17m hosszú.

A harmadik kötélhosszban található a kulcshely. A standtól balra felfelé kell elindulni, majd a biztosító ember felett 2m-rel kell eltraverzálni jobbra egy nagy áthajlás alatt kb. V-ös nehézségű mozdulatokkal. A traverz több, mint jól biztosított. Kb. 5-6m oldalazás után kezdődik az érdekes rész. Egy pocakot kell átmászni 6b-ért (VII), ám ha valaki kevésnek érzi magát hozzá, akkor van A0 lehetőség, amit a kalauz 5a-ra (V+) értékel. A pocak felett, egy kőtömb tövében azonban van egy viszonylag jó fogás, ill. a kőtömbön is van egy jól megfogható perem. Innen a jobb lábbal fel kell lépni a pocak egyik kitüremkedésére, majd egy lendületes felállással el lehet kapni a balra fent levő kőtömb tetejét. Ha ez megvan, akkor tulajdonképpen meg is vagyunk a nehezével. Mindezen kunszt kb. 2,5 - 3m hosszú és nagyon jól biztosítható.

Innen kb. 5-6m-re található a következő stand.

A negyedik kötélhossz egy gyönyörű 20m-es sarokbevágás 5a-ért (V+). Amikor nem látunk magunk felett több nittet, 2-3m-t el kell traverzálni balra és egy borda mögött elő fog bukkanni a stand.

Az ötödik, utolsó kötélhossz nagyon szép sarokbevágás és táblamászás szintén 5a-ért (V+). Az első néhány nittet nem nagyon lehet látni, mert a hossz eleje kissé füves és a fűcsomók között rejtőznek a kis acéllemezkék. Itt friend-del tökéletesen meg lehet oldani a biztosítást, mert a bevágás mentén végigfut egy nagyon jó minőségű repedés. A stand alatt kb. 10m-rel az addig reibungos tábla hirtelen meredekebbé válik és innen gyönyörű táblamászással lehet továbbhaladni.

Aztán egyszer csak, egy kiugró kőszikla mögül láthatóvá válik az utolsó stand. Innen sajnos életveszélyes felmenni a csúcsig, mert törmelékes, füves, biztosíthatatlan terepen lehetne csak mászni (nem gyalogolni!). A kalauz is az ereszkedést javasolja, úgyhogy megfogadtuk a Remy Brothers tanácsát és négy standolásból visszaereszkedtünk a fal aljába.

Hely neve: Les Avents (Montreux felett, Waadt kantonban)
Hegy neve: Dent de Jaman
Parkolóhely: Col de Jaman

Út neve: Ace of Spades (1980 Yves & Claude Remy; felújítva: 2000)
Út nehézsége: 6b (VII) vagy 5a A0 (V+ A0)
Út hossza: 120m, 5 kötélhossz
Lejövet: Ereszkedőpálya

Szükséges felszerelés:
- 60m egészkötél
- 2db kötélgyűrű
- 10db 20cm expressz
- sisak (!)

Fotók »

És ha valaki nem tudja, mi is az az Ace of Spades, annak egy kis ízelítő belőle:

2010. augusztus 9., hétfő

Alapfokú sziklamászó tanfolyam - Arco, Garda-tó

Nagyon jó hangulatban telt az elmúlt több, mint egy hét. Huszonpáran kint nyaraltunk a Garda-tó melletti Arco-ban, ami az európai sziklamászás Mekkája. Közben, hogy ne unatkozzunk alapfokúztunk... :-) 13 hallgatóval foglalkozott három oktató és végigjártuk a Garda-tó körüli mászóhelyek közül a legszebbeket. Az időjárás kiváló volt, egyetlen esőnapot kaptunk, de akkor átvettük az elméleti anyag még hiányzó részeit.

És, hogy hogyan teltek napjaink ? Másztunk, vásároltunk, strandoltunk és persze a töménytelen elméleti anyagot is átvettük. Tartottunk Sarca-patak melletti grillpartit, ahol a tűzön nagyon finom ételek készültek. Egy szóval a tanfolyam igazából mindenki számára egyben nyaralás is volt.

Augusztus 27-én következik a következő felvonás... :-)

Nézd meg a fotókat »