2009. december 22., kedd

Lavina jeladó (pieps) használata


Itt a tél, itt a hó... Elő lehet venni a jégcsákányokat, hágóvasakat, sítúraléceket, hótalpakat és irány a magashegység. Persze előtte nem árt feltérképezni a terepet interneten keresztül, hogy ne feleslegesen utazzunk több száz kilométert.
Mindenképpen nézd meg az időjárás előrejelzéseket az adott területre és ami nagyon fontos: tájékozódj, milyenek a lavinaviszonyok a környéken !

Lavinajelentéseket találsz pl. ezeken az oldalakon:
Fontos, hogy 3-as vagy annál erősebb lavina előrejelzésnél a térségben már spontán lavinák is ki tudnak alakulni ! 3-as lavina előrejelzés esetén megfontolandó, hogy elindulsz-e, 4-5 esetén öngyilkosság kategória a dolog.
Az is nagyon fontos, hogy a lavinaveszély milyen trend szerint változott. Pl. sokáig 3-as előrejelzés egyszer csak 2-re vált, még nem jelenti azt, hogy ebben a pillanatban a térség egyes részein nem fordulhat elő spontán lavina. Fontos tudni, hogy ezek a számok nagy általánosságot mutatnak, de ettől még előfordulhatnak kellemetlen meglepetések !

Ha viszont jó az idő, akkor miért ne lehetne túrázni ? Azért a legrosszabbra mindig készülj fel és vigyél magaddal megfelelő felszerelést! Az alap bivakfelszerelésen túl legyen nálad lavina jeladó (pieps), hólapát (lehetőleg fém feje legyen) és lavinaszonda !

És persze nem árt tisztában lenni ezek használatával sem. Még a túra előtt tartsatok otthon szárazedzést. Ha tanultátok a lavina jeladó használatát, akkor sem árt szezon elején feleleveníteni a tudást. Ehhez nem kell más csak egy placc, ahol el lehet dugdosni egymás elől a készülékeket és mehet a keresés.

Azok számára, akik nem akarnak téli magashegyi tanfolyamot végezni, mert már mindent tudnak a hegyekről, kivéve a lavina jeladó használatát, leírom eme nagyszerű találmány használatát címszavakban, ill. a teendő listát ha bekövetkezne egy lavinabaleset:
  1. Először is érzékelitek, hogy valaki eltűnt. Konkrét jelei lesznek... elvitte a lavina, beleesett egy gödörbe (törpefenyves részeken előforulhat), stb.

  2. Keressetek elejtett eszközöket, ruhákat. A megtalálás helyétől felfelé ill. lefelé kezdjétek el azonnal a keresést. Jó eséllyel errefelé lesz a barátotok is ! Ha nem a barátotok, akkor is keressétek meg, hátha valakinek hiányozna !

  3. Mindenki kapcsolja a lavina jeladót kereső üzemmódba (recieve, search, seek) ! Ha várható újabb lavina és a létszám megengedi, akkor egy figyelő embert állítsatok biztonságos helyre, aki figyeli, nem jön-e újabb adag hó odafentről. Dugjatok egy sípot a szájába, hogy tudjon fütyülni baj esetén ! :-) (+ újabb felszerelési tárgy: síp)

  4. Állítsátok a vevőt (figyelem, most már vevőt fogok emlegetni, hiszen recieve üzemmódban vagyunk) a legnagyobb mérőtávolságra ! A lavinanyom szélességében szlalomban haladjatok lefelé ! Kb. 30m legyen egy-egy szakasz hossza. (a legtöbb pieps kb. 40m-es hatósugárral rendelkezik)


  5. Tartsd a vevőt alacsonyan és párhuzamosan a talajjal, míg egy jelet be nem fogsz ! Nagyon fontos, hogy senkinek ne legyen a készüléke adó módban, hiszen nem a felszínen mozgó emberek jeleire vagyunk kíváncsiak, hanem szerencsétlen eltűntére!

  6. Ha befogtatok egy jelet, egy helyben állva forogjatok körbe a pieps-szel, míg a jel a legerősebb nem lesz és állítsátok a mérőtávolságot a lehető legkisebbre, ahol a jel még éppen érzékelhető. .

  7. Mindig mozogj a legerősebb jel irányába és figyelj, hogy amikor Te kanyarodsz, a készüléked mindig ugyanabba az irányba nézzen ! Menet közben mindig állítsd a mérőtávolságot a lehető legkisebbre és mozogj a jel erősödésének irányába mindaddig, míg eléred a tényleges legkisebb méréshatárt !

  8. Előkerülhet a lavinaszonda és óvatosan szúrd le ott ahol a legkisebb méréshatárnál a legerősebb jelet vetted ! Érdemes itt már a talaj közelében keresgélni.

  9. Keresgélj a lavinaszonda segítségével mindaddig, míg elő nem kerül az áldozat !

  10. Amint megtaláltátok, próbáljátok először a fejét kiásni, hogy minél hamarabb levegőhöz jusson. Óvatosan ássatok, nehogy a nagy igyekezet következtében még több kárt tegyetek benne !

  11. Amint megvan, kapcsoljátok át a jeladóját vevő üzemmódba, hogy a többi áldozatot hatékonyabban tudjátok keresgélni. Ha lehetséges, egy ember maradjon vele, próbáljátok felmelegíteni és ellátni az esetleges sérüléseit. Ja, és még egy fontos dolog... menjetek a lavinaveszélyes terepről minél hamarabb !
Figyelem ! Normál esetben kb. 15 percetek van arra, hogy még élő embert ássatok elő a hó alól. 15 perc után elfogy a levegő, ill. erősen kihűl az ember a hó fogságában. Nagyon jó alternatív megoldások léteznek a piacon, hogy ezt a 15 percet kitoljátok valamennyivel. Ilyen pl. a Black Diamond Avalung-ja, ami segíti a lélegzést a hó alatt és akár 45 percig is lent tudsz maradni. Persze a kihűlés veszélye ilyenkor is fennáll, tehát sokat tökölni nincs idő.

Néhány eszköz, amit javaslok megnézni... igaz ez nem európai cég honlapja, viszont nagyon jól összeszedték, hogy mik kellhetnek a téli túrákhoz.
Néhány fontos gyártó, akiknek van spéci lavinás felszerelése:



Egy videó arról, milyen pocsék dolog lehet eltemetve lenni és milyen megható, amikor barátaink megtalálnak.

Avalanche Skier POV Helmet Cam Burial & Rescue in Haines, Alaska from Chappy on Vimeo.



És végül, de nem utolsósorban nézd meg ezt a videót, hátha egy kicsit hozzásegít memorizálni, hogy hogyan keress eltemetett embert a hóban! Azért azt vedd figyelembe, hogy a videón látható Ortovox S1 lavina kereső - jeladó a piac egyik csúcsmodellje ! Kicsit többet tud, mint egy olcsó egy antennás készülék.
Mégegyszer hangsúlyozom, gyakorold otthon is a keresést, mert bajban, stresszhatás alatt már nincs helye a találgatásnak, kísérletezésnek! Ott villámgyorsan kell a keresést végrehajtani, ha nem akarjuk a túránkat komolyabb bajjal befejezni !


2009. december 17., csütörtök

Hegyi veszélyek

Hegyi túrák során meglehetősen komplex körültekintéssel kell utunkat megválasztani, hiszen rengeteg veszélyforrás leselkedik az ott tartózkodókra. A veszélyek lehetnek a külső körülményekből adódóak, ún. objektív veszélyforrások, ill. lehetnek a csapat vagy az egyén tulajdonságaiból fakadóak, ún. szubjektív veszélyforrások.
Mindkét típus nagyon fontos, hiszen a túránk sikeressége vagy éppen az életünk múlhat rajtuk. Megfelelő felkészültséggel és körültekintéssel ezen veszélyforrások kikerülhetőek, áthidalhatóak.

Objektív veszélyforrások

Az objektív veszélyforrások a környezetünk által generált potenciális veszélyek forrásai. Legfontosabb ilyen tényező az időjárás, amely rendkívül összetett veszélyforrást jelenthet, hiszen probléma lehet a köd, az eső, a hó, a napsütés, a hideg, a meleg, a szél, a villámok, stb.
Minden időjárási körülménynek megvan a veszélyes oldala, hiszen egy gyönyörű, napsütötte havas hegyoldal például ideális lavinaterep lehet, mert a megolvadt hó, megcsúszhat.
Objektív veszélyforrások közé soroljuk a lavinákat, a kőhullást, a jéghullást, mert ezek a mászó tevékenységétől függetlenül is előfordulhatnak.

Szubjektív veszélyforrások

A veszélyforrások ezen csoportja a mászótól függő veszélyforrásokat foglalja magában.
Potenciális veszélyt jelenthet, ha a csapat nem megfelelően készül fel a túrára, akár fizikálisan, akár technikailag, akár mentálisan. Probléma lehet, ha nem megfelelő felszereléssel ill. ruházattal indulunk neki az útnak. Fontos, hogy az útvonalat körültekintően válasszuk meg, amely megfelel felszerelésünknek, tudásunknak és az időjárási körülményeknek.
Az sem mindegy milyen társa(ka)t választunk magunk mellé, hiszen egy nem kellően felkészült partner szintén veszélyt jelenthet.

Bajban

Alap bivakfelszerelés
Mielőtt útnak indulunk, készüljünk fel minimális felszereléssel baj esetére. Ezen eszközök a következőek:
- működőképes lámpa
- folyadék
- izolációs fólia és/vagy bivakzsák, elegendő meleg ruházat
Ezen eszközök segítségével van esélyünk egy éjszaka eltöltésére zordabb időben is. Hegyi körülmények között a lámpa az egyik leghasznosabb segélyhívó eszköz.

Ha a 112 működik

A nemzetközi segélyhívó szám a 112 (az Egyesült Államokban 911). Ha van mobiltelefonunk és szerencsés esetben még térerő is van a helyszínen, akkor legegyszerűbben ezen a számon kérhetünk segítséget.
Fontos, hogy híváskor tömören mondjuk el kik vagyunk, hányan vagyunk, hol vagyunk, van-e sérült, ha van, akkor mi lehet a baja. Ha tudjuk saját pozíciónk GPS koordinátáit, az nagyban meg tudja gyorsítani a keresés folyamatát.

Ha a 112 nem működik


Magashegységben gyakran előfordul, hogy nincs térerő, így a mobiltelefonon segélykérés lehetősége kizárt. Ilyenkor ún. alpesi vészjeleket kell leadnunk és ha szerencsénk van, akkor erre valaki reagál és segít.
Az alpesi vészjelzés 1 percen keresztül 10 másodpercenként 1 rövid jelzés, ami lehet hang (pl. síp) vagy fényjelzés.
Ha valaki ezt észreveszi és olyan helyzetben van, hogy tud segíteni, akkor válaszjelet fog küldeni, ami egy percen keresztül 20 másodpercenként leadott 1 rövid jelzés, ami szintén hang- vagy fényjelzés lehet.

Figyelem ! Ha mi vagyunk olyan körülmények között, hogy alpesi vészjelzést észlelünk, csak abban az esetben válaszoljunk rá, ha tényleg tudunk segítséget nyújtani. Ne akarjunk hamis illúziót kelteni a szerencsétlenül jártakban !

Még egy fontos dolog... a menedékházakban általában van ún. túranapló. Ide írjátok be kik vagytok, hányan vagytok, hova mentek, milyen útvonalon és mi a várható visszatérési időpont. Ha ez az idő elmúlik, a ház gondnoksága értesíti a hegyimentőket és megindul a keresés ! Persze túraidényen kívül, téliszállások, sátortábor igénybevételekor ez a dolog nem működik, hiszen nem lesz aki időben elolvassa a bejegyzéseteket.

2009. december 14., hétfő

Téli magashegyi túra tanfolyam a Hochschwab-on

Téli magashegyi túra tanfolyam a Hochschwab-on
A téli túra tanfolyam célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a magashegyi túrázás technikai és elméleti alapjait. A módszerek ismerete elengedhetetlen azok számára, akik önállóan vagy vezetővel téli havas túrákra, magashegyi túrákra, sítúrára, freeride sízésre- vagy snowboardozásra, hótalpas túrákra készülnek.

További részletek >>

2009. december 1., kedd

"Új lába van... varázsláb..." - új hótalpak érkeztek

Új alumínium-keretes hótalpakat szereztünk be. Téli túráinkon, hótalpas túráinkon ezentúl ezeket használhatod, illetve természetesen kölcsönözni is lehet.
A talprészen elhelyezett 17 fog segít, hogy firnes terepen is csúszkálás nélkül tudj közlekedni.
A hótalp 36-45-ös bakancsméret között állítható. Testsúlyhoz mérten két különféle méretet tudunk biztosítani (54cm x 21cm ill. 71cm x 21cm).

Mi is az a hótalp ?

A hótalp egy olyan eszköz, amely a bakancsra rögzítve megnöveli talpfelületet, így a mély hóban sem süllyed el viselője. A hótalpas túra nem igényel különösebb technikai tudást, már az első néhány lépés után rájössz a helyes mozgásra, így akkor is sikerélménnyel hótalpazhatsz, ha előtte nem volt ilyen jellegű tapasztalatod. Ha esetleg nordic walking-oztál már, vagy a sífutás területén van valamilyen tapasztalatod, akkor pedig kifejezetten gyerekjáték az egész. Egy biztos: nagyon jó móka !

A hótalp mellé elengedhetetlen kellék a síbot vagy a teleszkópos túrabot. Ezekkel az eszközökkel felvértezve hatékonyan tudsz haladni a hó felszínén olyan helyeken is, ahol hótalp nélkül szó szerint derékig süllyednél.

A hótalpak kötése nem igényel olyan speciális, merev talpú hegymászó bakancsot, mint amilyen a hágóvasakhoz vagy túrasílécekhez kell, így akár trekking bakancsban is lehet hótalpazni. A kamásli viselése viszont kötelező, hiszen azt mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a hó a bakancsba kerüljön.

2010-ben két féle hótalpas túrát rendezünk több időpontban is, ahol gyönyörű tájon ki is tudod próbálni a hótalpazást:

Heltanna Antartica expedíció

1. rész:

2.rész:

3.rész:

4.rész:

5.rész:

6.rész: