2009. május 29., péntek

Omis... sziklamászó tábor

Az egyesület keménymagja leugrik ma éjjeltől a horvátországi Omiš-ba egy kis sziklamászókászásra. Szilveszterkor volt alkalmunk kipróbálni ezeket a sziklákat és teljesen beleszerettünk a helybe. Valamikor réges-régen kocaturistaként jártam erre először, akkor csak tátottam a számat, mert a szikla és a tenger a két favoritom és azok itt nagyon szépen megtalálhatóak.
Lényeg a lényeg, ma éjjel indulunk és holnap már a dalmáciai sziklákat koptathatjuk.

2009. május 25., hétfő

Alapfokú sziklamászó tanfolyamot indítunk

Egyesületünk, a Krea-túra Hegymászó és Természetjáró Egyesület alapfokú sziklamászó tanfolyamot indít a nyár folyamán. Július 4-től a bejárós tanfolyam indul, amely során elsősorban a Budapest környéki mászóiskolákban fogunk tanulni. A gyakorlati oktatás hétvégente lesz.
Augusztus 15-23 között pedig bentlakásos tanfolyamot tartunk, amely színhelyei a Hohe Wand, a Rax és a Wienerwald (Peilstein, Badener Kletterschule, Siegenfelderplatte, stb.) lesznek.
Mindkét tanfolyam végén hivatalos alapfokú vizsgát lehet tenni.

Bővebb információ a bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyamról >>

Bővebb információ a bentlakásos alapfokú sziklamászó tanfolyamról >>

2009. május 21., csütörtök

Sikeres csúcsmászás után tragédia a Manaslun

Elhunyt Dr. Szabó Levente az expedíció orvosa
Erőss Zsolt és Barna Dániel sikeresen elérték a Manaslu 8156 méter magas csúcsát, jelenleg pedig már mindketten az alaptáborban vannak. Az ereszkedésnél azonban Dr. Szabó Levente, az expedíció orvosa egy rossz lépésnél kicsúszott. A két hegymászó másnap találta meg a szerencsétlenül járt hegymászó holttestét.

Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Barna Dániel levele a 4860 méteren álló alaptáborból:

"Jelentés a Magyar Himalája Expedíciók Manaslu csúcstámadásáról és az utána történt sajnálatos balesetről.

A három csúcstámadó hegymászó (Erőss Zsolt, Barna Dániel, dr. Szabó Levente) május 19-én hajnali 3 órakor hagyta el a négyes előretolt tábort 7300 méterről. Kitűnő időben, szélcsendben, egyenletesen haladtak. A csapatot elöl Erőss Zsolt vezette, majd őt Barna Daniel, és harmadikként dr. Szabó Levente követte. Délelőtt 9 óra körül Erőss Zsolt jelezte, hogy még egy jó órányira van a Manaslu 8156 méteres csúcsától, melyet 10 óra 10 perckor el is ért. Az őt követő Barna Dániel rádióján elmondta, hogy jól van, kissé fáradt, lassan megy, de kitartóan halad a csúcs fele. Dr. Szabó Levente azt a jelzést adta, hogy minden rendben, ő is lassan halad a csúcs felé. Erőss Zsolt közben átmászott a keveset látogatott, mintegy 8-10 méterrel magasabb "Rocky Summit"-ra, azaz "Sziklás csúcs"-ra, ami a
Manaslu igazi csúcsa. Hosszas várakozás, fényképezkedés után - mivel társait még nem látta az utolsó bukkanónál - dél körül elindult lefele.
Útközben találkozott Barna Danival, aki kicsit nagyobb sebességre kapcsolt, és 1 órán belül elérte a Manaslu csúcsát. Zsolt az időközben visszaforduló és éppen pihenő Szabó Leventéig ereszkedett, és együtt pihentek. Az már biztos, hogy Leventének olyan lemaradása volt, hogy esélye sem volt elérni a csúcsot. Ezzel meg is békélt (7800m körül).
Bevárták a csúcsról lefelé tartó Barna Danit, és együtt indultak a 7300 méteren felállított 4-es tábor felé. Közben az időjárás jelentősen változott, köd és hószállingózás kezdődött. A látási viszonyok romlottak.
A csapatnak érdekében állt, hogy mielőbb, de biztonságosan elérjék a 4-es tábor sátrat. Meredekebb eljegesedett, és lankásabb, mély havas tereprészek váltogattak egymást. Az ilyenkor szokásos fáradtság nagyobb koncentrációt és odafigyelést követel a hegymászótól. Egy meredekebb,
havas szakaszon Szabó Levente lába kicsúszott, és a havon szánkázni kezdett egy meredek letörés irányába, a sátortól mintegy 20méternyire, és pillanatokon belül eltűnt társai szeme elől. A döbbenet lett úrrá mindenkin, olyan gyorsan és váratlanul történt minden. A köd és az egyre rosszabbodó időjárás, valamint látási viszonyok miatt a további balesetek elkerülése miatt nem volt mód a helyzet felderítésére, mert Levente eltűnési iránya alatt mintegy 500méteres szakadék és falrész tátongott. Az expedíció vezetőjével, Kollár Lajossal történt rádió-megbeszélés értelmében Zsolt és Dani a négyes táborban töltik az éjszakát, hogy a reggeli szokásos néhány órás tiszta jó időben felmérjék a helyzetet, és Levente felkutatására induljanak. Másnap reggel ez meg is történt, és dr. Szabó Levente holttestére 6800méteres magasságban találtak rá.
Fejsérülései azonnali halálhoz vezettek. Mintegy 500 métert zuhant illetve csúszott, közbenső ütközésekkel. Dani és Zsolt hegymászóhoz méltóan ezen a helyen temették el, a hóban.

Rendkívül megrendültek vagyunk mindnyájan a tragikus esemény hatására.
Annál is inkább, mert a "Magyarok a Világ Nyolcezresein" csapatai mindig eredményesen, tisztán és biztonságosan másztak, amit az is jelez, hogy 6 éves fennállása alatt közel 50 hegymászót foglalkoztatva senkinek a haja szála nem görbült, és minden expedíciója sikerrel végződött. De sajnos ez egy ilyen szakma. Ritkán, de előfordulhatnak balesetek.

Minket is lesújt Levente barátunk balesete. Rendkívül értékes, felkészült és egyben zárkózott egyéniségű orvos-hegymászót veszítettünk el. Értékes és odaadó munkát végzett a Miskolci Speciális Mentőcsapat orvosaként, a Miskolci Megyei Kórház traumatológusaként. Expedíciónkban is fáradhatatlan kutatómunkát végzett, többek között az akklimatizáció területén.
Expedíciónk minden tagja sajnálatát és részvétét fejezi ki Levente családjának és közeli barátainak, és mindenkinek, akik szerették és tisztelték őt.
A Manaslu, a magyar hegymászás 10. nyolcezrese!"

(forrás: szikla.hu)

2009. május 11., hétfő

Alapfokú sziklamászó tanfolyam : Rax

A május 9-10. hétvégét a Rax és Schneeberg között húzódó Höllental völgyben töltöttük. Évivel hegymászó oktató aspiránsként az Excelsior alapfokú sziklamászó tanfolyamán tágítottuk a hallgatók fejét.
Szombaton a Vordere Stadlwand Fensterplatte útjába szálltunk be, ami hivatalosan V+ nehézségű. Némi kőhullást kerülgetve, 6 kötélhossz után egy IV+ nehézségű variánst sikerült hármas partiban abszolválni. A lejövet a szokásos dzsindzsás morénalejtőn volt.
Este a Weichtalhaus vendégszeretetét élveztük. Nagyon kedvesek voltak és eszméletlenül finomakat ettünk, ittunk. A vacsora végén pedig házi rétessel kínáltak bennünket, ami nagyon kedves gesztus volt.
Vasárnap reggel Évivel elég korán keltünk és gyorsan felszaladtunk reggeli előtt a Weichtalklamm szurdokába. Kirándultunk egyet, majd 8 órára visszatértünk és jót reggeliztünk.
Kaja után ismét a Vordere Stadlwand volt a cél. Ezúttal a Peternpfad-ot mászták a hallgatók, mi pedig a tőle jobbra futó VI-os variánsból osztottuk az észt. Felmásztunk két kötélhosszt, majd váltott ereszkedéssel visszatértünk a beszálláshoz.
Ezután élvezkedés következett... Csaba előremászott egy VIII- nehézségű utat, ebben top rope-oztunk, majd én is kimásztam egy VII- nehézségű reibungtáblát és itt is mehetett a mászóka.
Délután 3 körül volt a záróra és szépen hazatértünk Magyarországra.
Nagyon jó volt az idő és nagyon szépeket másztunk.

2009. május 4., hétfő

És sajnos ilyen is van: Hat cseh hegymászót ölt meg a lavina Ausztriában

Hat cseh hegymászót temetett maga alá a lavina szombat este az osztrák Alpokban, Sölden közelében. A hegyimentőknek csak vasárnap délelőtt sikerült a szerencsétlenség közelébe jutniuk helikopterrel és ekkor bizonyosodtak meg arról, hogy azt a csoportot érte katasztrófa, amelynek eltűnéséről késő este értesítették őket.

Szemtanúk már délután negyed ötkor riasztották a hegyimentőket, hogy lavinaomlás történt a Schalfkogel-hegy oldalában, körülbelül 3000 méteres magasságban, a csúcstól alig 500 méterre. Ekkor még nem tudták, hogy voltak-e turisták arrafelé, mert a napokban esett hó és a rossz időjárás miatt mindenkit figyelmeztettek a lavinaveszélyre és nem tanácsolták a hegymászást.

Este azonban egy cseh férfi bejelentette, hogy hat társa délután éppen a Schalfkogel csúcsára indult és még nem tértek vissza. Vasárnap délelőtt aztán őt is elvitték a helikopterrel és ő azonosította szerencsétlenül járt bajtársait.

A holttestekhez egyelőre nem tudtak eljutni a mentők, mert az időjárási és a terepviszonyok egyaránt nagyon rosszak.

(forrás: velvet.hu)

Mászóka a Bécsi-erdőben és a Hohe Wand-on

Sziklamászás a Roter Ofen-en. Guckloch VII-A május 1-2-3 a munka és a szórakozás jegyében telt. Pénteken kora reggel kiautóztunk egyesületileg a Bécsi-erdőbe, felvertük sátrainkat szokásos kempingünkben, majd egyből tovább is álltunk, hogy felkeressük Hinterbrühl szép mászóiskoláját, a Roter Ofen-t.
Itt mászogattunk mindenfélét:
  • Zwerg Hinkebein III
  • Zwergeneck IV
  • Steinerdiagonale IV
  • Variante V
  • Sonderzug V
  • Gecko Zwerg VI-
  • Guckloch VII-
  • Schwanensee VII-
Szombaton túrát vezettünk először a Mödlinger Klettersteig-en, majd átautóztunk a Hohe Wand-hoz és végigmásztuk a D-s nehézségű Wildenauersteig-et. A túrát a Hubertushaus-ban koronáztuk meg egy jó kis estebéddel.

Vasárnap szintén túrát vezettünk, ezúttal egy 25 fős társaságot, akik a Keresztény Advent Közösség túrázni sterető tagjai voltak. Végigjártuk velük is a Mödlinger Klettersteig-et, majd átmentünk a közeli Steinwandklamm-ba, ahol a Rudolf Decker Steig-en keresztül feltúráztunk a Turkenloch barlangjának tetejére és innen a 27m-es sziklafalon, kötél segítségével leereszkedtünk. Közben a lenti kőfülkében boulderezgettünk.
Visszafelé másik úton mentünk és egyetlen sziklamászó utat megengedtünk magunknak a Steinwandklamm huszonpár méteres falán. Az út nevét sajnos nem tudom, a nehézségét olyan VI körülre saccoltam.

Mindezek után hazafelé vettük az irányt és estére Budapesten is voltunk.
Képek