2009. április 27., hétfő

Phi...

"Hány Hillary és hány Tensing létezhetett már, akik nem tudták megtalálni és elérni a csúcsot, csak azért, mert nem hittek benne? Vasárnap délutáni sétája közben, a tenger felé dübörő folyót bámulva a vikingek késői utódja másnapi hivatali ügyeire gondol. Mert az az ő helye a nagy tervben.
Mert ő maga is így akarta. Valóban ezt akarta ? - Sorsában megnyugodva tér vissza otthonába, leül a TV elé, ahol a képernyőn kapja mindazt, amit a valóságban elvesztett; a szabad tengert, a távoli, ismeretlen partokat. Várakozik, vár valamilyen eseményt. De mit is ? A vikingek késői unokája fejét csóválja, elolvassa az újságot és aludni tér. Végül is, majd csak jön a nyári szabadság."
Kurt Diemberger: Titokzatos, nagy csúcsokon (1970) - Tra zero e ottomila

2009. április 20., hétfő

Breaking news: A kislányom megtette az első lépését ! :-)


Igaz nem vág a témába, de le kell írnom, hogy Enikő-baba tegnap, 2 nap híján 8 hónaposan megtette első önálló lépését ! Semmi kapaszkodás, semmi segítség, teljesen magától ! :-)
Másik fontos dolog, hogy most már négyszer fütyült egy napon belül! :-) Szabályosan fütyül valami dallamot, amire még nem jöttünk rá, hogy micsoda. Micsoda muzikalitás! :-) Na ezt csak úgy le kellett írnom, elvégre kis lépés ez az emberiségnek, de nagy lépés nekünk. :-)

2009. április 14., kedd

Norbi és a Grossvenediger fotók

Norbi még adós volt a Grossvenediger túra fotóival, de szerencsére bepótolta a hiányosságot. A műremek fotók itt találhatóak:
http://picasaweb.google.hu/morceaux/Grossvenediger

2009. április 7., kedd

Hegyek csavargói a Grossglockner-en (video)

Összehoztam egy Oscar-várományos műalkotást a Grossglockner túráról. :-) Csak tessék-csak tessék...

2009. április 6., hétfő

Dupla siker... egy hétvége alatt két csúcs: Grossglockner és Grossvenediger

Az április 3-5-i hétvégén egy csoportunk a Grossvenediger-t mászta meg sikeresen, másik csoportunk pedig a Grossglockner kistesvérére, a 3770m magas Kleinglockner tetejére jutott fel. Az időjárás meglehetősen változékony volt mindkét helyen, de azért gyönyörű túrák kerekedtek.
A 2-3-as lavina-előrejelzések is reálisak voltak, rengeteg nagy alaplavinát láttunk, amelyek spontán indultak el az erős napsütés hatására, de mivel utunkat előrelátóan és ügyesen választottuk meg, ezért ezek a nagy hógörgetegek messze elkerülték csapatainkat... vagy inkább csapataink kerülték el a lavinákat, nézőpont kérdése. :-)
Hótalppal és sítúra-léccel tudtuk a hegyeket megközelíteni. Idén olyan nagy mennyiségű hó esett, hogy másképpen egyszerűen lehetetlen lett volna a feljutás, a folyamatos beszakadás miatt. A Grossglockner-en a Stüdlhütte, ill. a Grossvenediger-en a Neue Prager Hütte turistaházak mind nyitva voltak, így komfortosan tudtunk pihenni.
Lényeg, a lényeg nagyszerű túrák voltak, jókat integettünk egymásnak a másik hegyre. :-)

Grossglockner fotók itt láthatóak...>>
És még itt is Grossglockner fotók vannak...>>

2009. április 1., szerda

Fuchs-berg... Róka-hegy

A Csillaghegyi HÉV megálló felett található a Róka-hegyi kőfejtő. Valamikor 7-8 évvel ezelőtt másztam arra először, de akkor még nagyon romokban hevertek a mostanra nagyszerűen kitisztított, kinittelt mászóutak. III-tól VIII-ig mindenki talál kedvére valót.
Kihasználva az óraátállítás és a meleg tavaszi napsütés adta lehetőséget, Évivel, Ildivel, Enci-babával és Nyarvi kutyával kiugrottunk mászni egyet.
A napos Kristály-falat céloztuk meg, és az alábbi utakat másztuk ki:
  • Haribo V+
  • Fragile V+
  • Kristály-csepp VI
  • Kőleves VI+ - VII-
A Haribo-ról annyit érdemes tudni, hogy a felénél (második nitt felett, kicsit jobbra) található piaz-osnak kinéző repedés eléggé törik. Nekem egy fél-téglányi követ sikerült kitépnem, amikor belekapaszkodtam, és aminek hatására estem vagy 3m-t. Hétvégén állítólag ugyanez történt egy lánnyal. Szóval csak óvatosan, mert pereg !
A Kőlevest már másztam tavaly, ahhoz képest most az volt a tapasztalatom, hogy azóta a kulcshelynél (a nitt alatt kb. 1-1,5m-re) a lépések meglehetősen ki lettek taposva és csúsznak. Igaz így izgalmasabb... Azért az előre mászás sem gáz, mert az út építői kiváló helyre tették a nittet és ha megcsúszik az ember, akkor sincs különösebb probléma.

Néhány fotó... >>